Spring til indhold

Sådan kommer du af med mos i plænen

En flot grøn græsplæne er målet for mange haveejere. Men hvis den grønne farve kommer fra mos, er det nok ved at være tid til at give dit græs nogle bedre vækstbetingelser. At fjerne mosset fra græsplænen er kun en del af løsningen. Det er også nødvendigt at sikre sig, at betingelserne for en flot og sund græsplæne er tilstede.

Lidt om mos

Mos i en græsplæne dræber ikke græsset, men det gør derimod forhold, der hindrer græsset i at gro. Mos er et symptom på et miljø, der ikke passer til plænegræs, så det er kun en delvis, midlertidig løsning, blot at fjerne mosset. Forbedring af forholdene, så de favoriserer vækst af græs er en mere effektiv metode. Der er flere forhold, der giver mos en mulighed for at sprede sig og forhindre græs i at blive etableret. Find ud af, hvilke der påvirker dit græsplæne og få afhjulpet problemerne.

Test jordforholdene

Det er forholdsvis let selv at foretage en test af jorden, for at se, om den f.eks. trænger til enten gødning eller kalk. Du an købe et test-sæt i de fleste havecentre eller byggemarkeder.

Ved dårlige jordforhold

Viser din test, at jordforholdene ikke er, som de bør være, skal dit græs have tilført nogle stoffer enten i form af gødning eller kalk, alt efter hvad jordprøven viser. Dette sikrer, at dit græs får de optimale jordforhold at vokse i.

For meget skygge

Overdreven skygge i haven fremmer mossets betingelser for at gro og svækker græssets evne til at overleve. Du bør derfor beskære træer og buske for at give mere sollys til græsplænen. En anden mulighed er at så området til med græssorter, som trives bedre i skyggefulde områder. Spørg dig for hos en gartner eller i et havecenter.

For meget eller for lidt vand

En have, som enten er for våd eller for tør, giver ikke de rigtige betingelser for at gro en flot og smuk græsplæne. Så du skal sørge for at bringe dette i orden, så græsset kan overtage og fortrænge mosset fra plænen. Det er nemlig en stærk græsplænen, som skal sørge for, at mosset ikke kommer tilbage igen.

For yderligere oplysninger anbefales du at besøge hjemmesiden fjernmos.dk, som giver gode råd og information om forskellige former for mos og hvordan du bedst får styr på dem, så du kan få en have og et hus lige nøjagtig, som du ønsker det.