Spring til indhold

Præsentationsteknik

Her på min arbejdsplads har vi lavet en lille klub. Det er ikke en litteraturklub – eller en læsekreds, som nogle kalder det. Det er faktisk en klub, hvor alle medlemmerne vil være bedre til at fremlægge et selvvalgt emne for andre mennesker. Det er altså en klub, hvor vi på et helt uprofessionelt niveau træner os selv i at formidle viden. Vi tager ofte udgangspunkt i litteratur. Vi er alle sammen nogle store læseheste, så det var nærliggende at bruge litteraturen, vi læser som emner, vi skal formidle til hinanden. Men vi kan sagtens fremlægge andre emner for klubbens medlemmer. Vi har bare en regel om, at når det bliver ens tur til at fremlægge, så giver man besked i en uges tid inden, om hvad emnet handler om. Det kan fx være reglerne for børnetennis, eller et resume af Barak Obamas seneste bog.

Lækre lokaler

Jeg har været med i klubben i et lille års tid nu. Vi mødes en eller to gange om måneden i nogle dejlige konferencelokaler. Og ja, jeg må sige, at det ikke er et professionelt kursus i præsentationsteknik vi giver hinanden. Men det er godt nok til os – indtil videre. Vi kan da mærke, at nogle af de ting, som de også taler om på kurser i præsentationsteknik – som fx nervøsiteten – får vi et mere og mere afklaret forhold til. Måske fordi vi kender hinanden bedre nu, end da vi startede.

Lige da vi startede klubben, var jeg meget genert overfor de andre, som også var med fra første gang. De er alle sammen erfarne undervisere. Selv er jeg helt ny i firmaet og har ikke den store erfaring endnu. Men jeg kan mærke, at jeg begynder at føle mig bedre tilpas, når jeg endelig er ude, og skal fremlægge noget på et møde. Jeg får ikke lov til at tage af sted til den slags møder alene endnu. Jeg har altid en seniorkonsulent med mig. Indtil han eller hun føler sig helt sikker på, at jeg er helt inde i emnet og opgaven, får jeg ikke lov. Forståeligt nok. Vi yder jo konsulentarbejde til vores kunder. De skal kunne forstå, hvad det er, vi siger – og vi skal kunne forklare dem det kort og præcist. Også selvom det kan være meget komplekse opgaver, vi arbejder med.

En god anbefaling

Det var faktisk en anden seniorkonsulent, der anbefalede mig at komme med i klubben. Hun havde givet mig lov til at fremlægge nogle af vores undersøgelsers resultater ved et møde hos en kunde – og det gik dårligt. Jeg blev simpelthen så nervøs, at hun måtte gribe ind og berolige mig. Men nu går det bedre. Jeg ved, at jeg kender til opgaverne. Og når der er undersøgelser og research involveret, så er det mig, der oftest udfører researchen. Jeg kender derfor indholdet at undersøgelsen. Sagen er så bare, at jeg skal lære at formidle det hele på en måde, som kunden forstår. Jeg skal nok få det lært. Indtil videre går det i det mindste i den rigtige retning. I går fremlagde jeg faktisk nogle resultater fra en undersøgelse, vi lavede for en kunde. Og det gik fint.