Spring til indhold

Flere og flere får øjnene op for varmepumpens fordele

Et emne der diskuteres meget i dagens samfund er, hvordan man kan finde på nye måder at spare strøm og energi på, samt metoder man kan bruge til at mindske udledningen af kuldioxid og andre drivhusgasser.

Mange mennesker er udmærket klar over hvilke konsekvenser vores stigende energiforbrug og udledning af forskellige gasser betyder for miljøet, men for mange er dette ikke en stor nok motivationsfaktor for at skifte fra olie- eller elvarme til et mere bæredygtigt og miljøvenligt alternativ. Dette er forskerne der beskæftiger sig med at udvikle nye måder hvorpå man kan generere og anvende vedvarende energi på naturligvis også klar over, og derfor stiler de også efter at de nye alternativer skal have andre fordele end blot de miljømæssige. Dette betyder altså at der med de nye varmeformer nu er en del penge at spare, og af den grund er der mange danskere der er begyndt at skifte fra el- eller olievarme til varmepumper i stedet. Flere og flere får øjnene op for varmepumpens fordele, og det er med en varmepumpe oftest muligt at spare en del penge på varmeregningen samtidigt med at man hjælper miljøet.

Flere forskellige slags varmepumper

Der findes i øjeblikket tre primære former for varmepumper som går for at være de mest almindelige. Der findes naturligvis også andre varmepumpetyper, men disse bruges sjældent af private af forskellige finansielle og rent praktiske årsager.

Jordvarme

De første af de tre primære varmepumpetyper er jordvarmeanlæg, eller væske til vand-varmepumper. Disse fungerer ved at der lægges specielle rør ud under jorden i din have, som fyldes med væske. Varmen fra jorden opvarmer væsken i rørsystemet, og når væsken har opnået en passende temperatur, løber den tilbage til din varmtvandsbeholder og giver varmen videre til vandet i varmtvandsbeholderen. Når væsken er afkølet løber den tilbage i rørsystemet, og processen starter forfra.

Jordvarmeanlæg er den jordvarmepumpe, der kan spare dig flest penge når installationen er afbetalt.

Luft til vand

Den anden primære varmepumpetype, luft til vand-varmepumpen, består af en ventilator der trækker udeluften ind, udnytter varmen i luften og sender den gennem et rørsystem ud og varmer boligen og vandet i varmtvandsbeholderen op.

Luft til luft

Den sidste af de tre mest anvendte varmepumpetyper er luft til luft-varmepumpen. Denne fungerer som næsten på samme måde som luft til vand-varmepumpen. Den primære forskel mellem de to er at ventilatoren, der suger udeluften ind, ikke sender den gennem et rørsystem, men i stedet direkte ud i boligen. Dette betyder således også, at en luft til luft-varmepumpe ikke kan bruges til at opvarme boligens brugsvand.

Spar store penge med en varmepumpe

Som nævnt tidligere bliver varmepumper mere og populære, og dette er bestemt ikke ubegrundet. Næsten uanset hvilken type varmepumpe du vælger, er der rigtig mange penge at spare hvert år, når du skifter fra enten olie- eller elvarme. Hvis du beslutter dig for at skifte til en varmepumpe, bør du kigge nærmere på de forskellige typer, og overveje ting som hvor meget plads de enkelte skal bruge og hvad indtjeningsperioden for hver af dem er i dit specifikke tilfælde.