Spring til indhold

Tab af varme via loftet

radiator sender varmen op

Har du nogensinde prøvet at bo øverst oppe i en af de bittesmå lejligheder, der findes inde i byens centrum. Du ved en af de her små, 1-værelses lejligheder, som har fået sat et meget lille køkken ind, så du kan koge vand til en kop kaffe eller koge en gryde spaghetti? Jeg er sikker på, at hvis du har prøvet, det, så var det, dengang du var studerende og ikke havde så mange penge. Dengang handlede det om at være selvstændig. At kunne klare tingene selv. Så boligens kvalitet var ikke det vigtigste. Redningsplanken – forældrene – var der jo. Men de aftener, mens du læste og skrev opgaver, og hvor det regnede, kunne du virkeligt godt mærke, at der var koldt. Meget koldt.

Større krav i dag

I dag undrer du dig over, hvordan du kunne overleve i den miserable bolig, som du lejede. Men du overlevede, og nu ejer du din egen bolig. Passer du den? Altså sørger du for, at isoleringen oppe på loftet er ok? Eller er det noget, som du egentlig forsøger at undgå at tænke på? Og hvorfor det? Fordi hver gang snakken går på forbedringer i huset, så får du det der glimt af en fattig studerende, der levede under nærmest ’Charles Dickenske’ forhold, var forkommen af kulde og forkølelse. Det billede må du lægge fra dig hurtigst muligt. Og så må du høre på din partner, der taler om isolering af loft.

Isolering af loftet er først

Hun taler om, at det vil være bedst, hvis I starter med at få lavet den isolering af loft, som I har talt om først. Hendes argument er, at varm luft stiger op, imens kold luft falder ned. Rigtigt nok. En af fysikkens grundregler. Og hun har ret. Det vil hjælpe på varmeregningen. Det vil være godt for huset at få en overhaling, hvor det bliver isoleret korrekt – overalt. Loft og hulmure. Især loftet.

Så du forsøger at glemme billedet, du har på nethinden af dig selv dér i den lille, miserable lejlighed, der ikke var isoleret. Du finder derfor en isolatør, som du kan spørge til råd om hvordan og hvorledes – og om priser. Og du er heldig. Den isolatør, som du har kontaktet, kommer ud til dig sammen med en energiekspert, som kan give ekstra gode råd. Loftets isolering bliver tjekket grundigt. Der er konstateret en skade på et enkelt af spærene under taget. Helt ude ved gavlen. Det er ikke en stor skade, men den skal repareres nu. Inden isolatøren kan lægge et ekstra lag isoleringsmateriale deroppe.

Derfor kommer tømreren. Han får repareret spæret. Det tager lidt længere tid, end han først lovede, men ok. Det er ordnet, og isolatøren kan begynde sig arbejde: Isolering af dit loft. Det går hurtigt med at få det gjort. Og ganske få dage efter at isoleringen af loftet er lavet, kan du allerede konstatere, at du føler dig bedre tilpas i jeres hus. Det føles, nemlig som om at huset er varmt – på en bedre måde. Og ja, det er rigtigt: Dit hus holder bedre på varmen, når loftet er godt isoleret.