Spring til indhold

Præstere til eksamen

eksamensangst ung kvinde

De fleste af os har oplevet at blive angste. Vi har måske følt et pres, da vi skulle til køreprøve eller eksamen. Vi kaldte det for eksamensangst. Du rystede da også på hænderne, da du skulle starte bilen. Din kørelærer smilede beroligende til dig og bad dig om at koncentrere dig og ikke gøre noget, der var forbudt. Også selvom han bad dig om det! Den tilsynsførende sagde også, at det nok skulle gå godt. Han gik endda så langt at sige, at det er godt, at du er angst lige nu. Den øger koncentrationen. Alligevel. Din rysten forsvandt først efter de første fem minutter. Og det gik fint. Du bestod din køreprøve. Du fik dog besked på at finde et roligt sted og øve dig lidt i de der vendinger på smalle stier.

Symptomer på eksamensangst

Du havde typiske symptomer på eksamensangst. Rysten på hænderne og kvalme. Men efter den gode nyhed om, at du ikke skal til køreprøve igen, kunne du trække vejret igen. Du åndede ind og ud. Lidt som en ballon, der har været overspændt.
Men hvad er angst? Og hvorfor er eksamensangst så typisk. Ja, lad mig prøve at forklare dig det.

Angst er en lidelse. Det er en tilstand, hvor du – din sjæl – føler sig truet af noget eller nogle. Det er en fæl følelse, og den viser sig i forskellige situationer og grader. Eksamensangst, som ofte også sammenlignes med præstationsangst, er en meget almindelig angst. Den er som regel ikke livsfarlig. Men den kan føles livsfarlig. Og ja, det at køre bil kan være livsfarligt. Så der er ikke noget galt i at indrømme, at du har eksamensangst, når du skal til køreprøve. Men i virkeligheden kan vi ikke skelne imellem de forskellige former for angst. Vi har valgt at give dem forskellige etiketter, alt efter de symptomer på angst, vi har: Sved i hænderne, rysten og dårlig mave er typiske symptomer på angst og de opstår ofte i forbindelse med at vi skal præstere noget.

Præstationsangst

Det symptom, som så adskiller præstationsangst fra eksamensangst er, at du føler dig utilstrækkelig, når du har præstationsangst. Men når du har eksamensangst, så er denne angstform suppleret med en angst for noget ukendt: Fx at du ikke ved, hvad du kommer ud for i trafikken.

Angst er derfor en meget kompleks lidelse, som vi alle kommer til at lide af – på et eller andet tidspunkt. Men det er ikke en lidelse, som du ikke kan komme af med. Du kan sagtens få behandling imod angst.

Test dig selv for eksamensangst

Om det er præstationsangst eller eksamensangst er lige meget. Du vil gøre klogt i at få behandling. Angst kan nemlig være nedbrydende for dit liv og det fortjener du ikke. Som det sunde menneske du er, så skal du have et godt mentalt liv. Uden angst. Ja, jeg ved godt, at der findes sites, der tilbyder dig, at du tager en eksamensangst test, så du kan tjekke om du har en særlig angst. Det må du gerne. Men du ved det alligevel: Hvis du har angst, så har du også mange af symptomerne, som testen vil spørge dig, om du har haft.