Spring til indhold

Mere end legetøj

closeup photo of white robot arm

Vi bliver alle sammen gamle. Og med alderen, så viser skavankerne sig. Det kan være en gammel sportsskade, der lige pludselig advarer om, at kulden er på vej. Ryggen smerter. Der er problemer med knæene. Ok, vi går til lægen. Vi får den hjælp, vi har krav på. Men ved vi, at vi faktisk ofte kan få mere hjælp til et sundere og smertefrit liv, hvis vi anvender nogle af de nye velfærdsteknologiske produkter, der findes på markedet? Jo, jeg er helt alvorlig. Vidste du fx, at du kan få en smart rollator, der er sikker at bruge både udendørs og indendørs? Og ja, for 40 år siden, da du var ung, så tænkte du nok, at du aldrig ville få brug for en rollator. Og jeg kan oplyse dig om, at for 40 siden var der ingen, der brugte rollator. Nej, man gik med en stok.

Enorm udvikling

Udviklingen har dog medført, at du i dag kan få en elegant rollator, som du aldrig nogensinde ville være ’flov’ over at bruge. Og det er lige præcist det, der sker med de velfærdsteknologiske produkter, som vi anvender. De udvikler sig. De bliver flottere og flottere. Nemmere at håndtere og programmere. De bliver gængse produkter, som ofte sniger sig ind i vores hjem. Sådan set uden, at vi har brug for dem – eller anser dem for at tilhøre en gruppe produkter, der egentlig henvender sig til et specielt segment.

Velfærd?

Velfærd er jo et ord, som vi bruger uden egentlig at tage stilling til, hvad det betyder. Velfærd betyder, at vi farter rundt i livet – uden skader og problemer. Det er faktisk det, de velfærdsteknologiske hjælpemidler, som vi kan få, sigter på: En dagligdag uden problemer. Ikke nødvendigvis som en dans på roser. Der vil være torne, som vi skal tackle. Men kan vi få hjælp til at overkomme de svære problemer, så er det noget, vi skal være taknemlige for. Her er det at velfærdsteknologien kommer ind i billedet: Velfærdsteknologi handler nemlig ikke kun om smarte rollatorer. Den handler om hjælpemidler, der kan komme alle mennesker til gode: Lige fra toiletkummer, som kan hæves og sænkes – via spiserobotter og armstøtter – til små søde robothunde eller musikpuder, der kan hjælpe os til at slappe af.

Fra spiserobotter til robothunde

Velfærdsteknologien omfatter derfor et meget stort spektrum af produkter, som du kan vælge at anskaffe dig, fordi det er produkter, der er lavet i super kvalitet – eller fordi du har et kært menneske i din familie, som har brug for et af produkterne.
Det, som velfærdsteknologiske hjælpemidler nemlig gør, er, at de sørger for, at livet bliver nemmere. Både for dig, fordi du gerne vil forkæle dig selv og dine nærmeste, men også for de mennesker, som virkeligt døjer med problemer, som vi slet ikke kender.

Lad mig give dig et eksempel på et velfærdsteknologisk hjælpemiddel, som du slet ikke har tænkt på endnu: Et vækkeur. Ja, sådan et ur, der kan stå i vindueskarmen og give lyd fra sig, når det er tid til at tage medicin. Sådan et ur er nydeligt. Og det sørger for, at den ældre dame får sin medicin. Et andet godt eksempel er en robothund – se her. Med moderne teknologi stimulerer robothunden den ældre.